Projecten in Europa

Transporten

Matrieële Hulp

Herkomst: Schenkingen van particulieren, nalatenschap, inzamelingen van scholen en kerken. Regelmatig worden er complete inrichtingen van diverse instellingen aan de stichting geschonken.
Het vervoer gebeurt met eigen bus of er worden vervoersbedrijven ingeschakeld.

Een volle wagen met kleding, speelgoed, school- en medische hulpmiddelen is weggebracht naar Oost- Europa. De zigeuneschool van Gesztely, de kinderarts van het pas opgerichte peuterdagverblijf in Göd en andere projecten hebben hiervan kunnen profiteren
Na thuiskomstbegin september, hebben we alweer een nieuwe lading kleding, speelgoed en schoolspullen gekregen. Deze worden in november weggebracht.

Hulp aan Medici en Hulp in de Gezondheidszorg

-Complete inrichting van huisartsenpost. Herkomst: huisartsenpraktijken en verzorgingstehuizen in Nederland.
-Speelgoed voor wachtkamer kinderartsen.
-Inzameling, transport van medische hulpmiddelen zoals rollators, protheses, en incontinentie materiaal. Deze zijn afkomstig van medische posten en gespecificeerde winkels in Nederland.
-Financiering van vervolgstudies en congressen van artsen in Roemenië.
-Financiering van operaties.

Met regelmaat wordt er speelgoed naar een bevriende kinderarts gebracht.
Ze heeft haar studie in Roemenië afgerond en ze geldt nog steeds als aanspreekpunt voor vele emigranten.. Met dit speelgoed kan ze de kinderen afleiden en hun behandeling aangenamer maken.

Medische hulpmiddelen in de voormalige Sovjet-Unie zijn helemaal niet te krijgen.
Velen hebben hun mobiliteit te danken aan de rollators, die door Stichting Hongarije zijn voorzien.

Een degelijke fiets uit Nederland kan voor iemand het vervoermiddel kunnen zijn, waardoor hij naar zijn ver afgelegen werk kan gaan. Voorheen liep hij 2 x 1,5 uur per dag, nu met behulp van een fiets duurt het maar een kwartier.

Hongarije is lid geworden van de Europese Unie. Dit betekend ook, dat door de geliberaliseerde energieprijzen velen (grote gezinnen en bejaarden) in grote financiële problemen zijn gekomen. Via de Caritas van de kerk in Diósjenö, een dorpje in Noord-Hongarije, worden nog steeds vele dozen kleding en andere hulpgoederen uitgedeeld .

Gestely

In Gesztely, Oost-Hongarije, is een school voor zeer moeilijk lerende, voornamelijk Zigeuner kinderen geadopteerd door de stichting. De school is van een complete schoolinrichting voorzien door Stichting Hongarije, evenals leermiddelen, computers, gereedschap en kinderkleding. Ook zijn er vakantiekampen financieel mogelijk gemaakt. Voor de leerkrachten is er bijscholing door de stichting gefinancieerd.
Dit project gaat steeds door, elk jaar worden er nog hulpgoederen naartoe gebracht en de daar opgedane ervaring is voortgezet in het Naschoolse Opvang Project in Oekraïne.

Afgerond

Gardener

Garderner is een tuincentrum dat ook bezig is met het aanleggen en onderhouden van parken en tuinen.

Lacor

De specialiteit van Lacor is het aanleggen van meren en vijvers in parken en tuinen. Daarnaast verzorgen ze ook dakbedekkingen, grasdaken etc.

Lacor en Gardener werken aan vele projecten samen.

Vanaf 2008 zijn we met een 3 jarig project begonnen waarbij meer dan 35 mensen vanuit Roemenie zijn betrokken. Voor elk van hen wordt een op maatgesneden cursus traject uitgestippeld. Hierdoor kunnen ze behouden blijven voor onze projecten, hun vakkennis op hoger nivo gebracht worden en een toekomst hebben in hun eigen land. De inrichting van de cursus ruimtes is gefinancieerd door 'Stichting de Zutphense H.A.N.D.'. Voor de uitvoering van de cursussen is bijdrage geleverd door de Goudse stichting 'S.O.G.'. Mede dankzij de bijdrage van stichting Alpha & Omega worden er in deze periode 10 tallen cursussen met gemiddelde deelname van 25 mensen gegeven.

Overige afgeronde projecten

Naast deze drie grotere projecten voert Stichting Hongarije nog een reeks van activiteiten uit. Deze zijn vaak voortzettingen van eerdere projecten. De stichting wordt regelmatig aangesproken met specialistische vragen, hieronder enkele voorbeelden:

Het opzetten van een bloemenzaak met interieuradviesbureau in het zuiden van Slowakije is in het afrondende stadium. Vele artikelen zijn in Nederland ingekocht en getransporteerd naar Slowakije.

Maar niet alleen in de Karpaten is Stichting Hongarije actief.
Armenië: blijvend contact met een groep jongeren, hun buitenlandse studie wordt ondersteund.
In Italië wordt samengewerkt met een vereniging van adoptiefouders van Albanese kinderen.