2. IVAN, TABOR, ESMERALDA

FINCA AGROFORESTAL DE COMUNIÓN NAVI
(Agroforestry bedrijf van Communion NAVI
(Project door Iván Morgado – Tabor, Esmeralda, Camagüey)

FINCA AGROFORESTAL DE COMUNIÓN NAVI
(Agroforestry bedrijf van Communion NAVI
(Project door Iván Morgado – Tabor, Esmeralda, Camagüey)

Ik zal je vertellen over mijn ervaring en wat ik heb bereikt sinds ik in de Economie van Gemeenschap zit.
Mijn naam is Luis Iván Morgado Peña, ik ben geboren op 23 september 1969 in Tabor, een klein dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Esmeralda, provincie Camagüey.
Ik ben een zelfstandige leraar en ik oefen mijn beroep uit door Engelse les te geven in een privé klaslokaal naast mijn huis. Ik ben ook getrouwd volgens Gods wet en heb twee kinderen. Ik ben geboren in een boerengezin, we zijn met z’n zevenen (5 mannen en 2 vrouwen). We leven allemaal in dezelfde gemeenschap.
Ik ben in de Economie van Gemeenschap begonnen met een klein project voor de teelt van groenten op een oppervlakte van slechts 5000 vierkante meter (0,5 ha.)

Beginnend met de financiële steun die ik kreeg van de Economie van gemeenschap-coördinatoren dankzij de fondsen van Stichting Hongarije, kon ik mijn project uitbreiden tot 23,87 ha. omdat ik de vergunning en de titel van vruchtgebruik van de lokale overheid kreeg. Het project zal naar verwachting uitgroeien tot verschillende deelprogramma’s: glastuinen, productie van bloemen, honing en diverse gewassen: groenten, bonen, rijst, maïs, cassave, pompoen, pinda’s, watermeloen.
Daarnaast is er een gebied gewijd aan het planten van bomen voor de fruitteelt, zoals mango, avocado, guave.

We zitten nog in de eerste fase. Van de hele uitbreiding van het land hebben we vandaag 8 ha bereikt en hebben we al de eerste oogst van maïs, cassave, komkommer, mani en watermeloen gehad. In deze fase hebben we werk gegeven aan 5 mannen (4 van mijn broers) en zo konden zij hun gezin onderhouden. We hadden onderhandeld over het gebruik van twee tractoren en zeven ossenjukploegen om het land te ploegen. Nu staan we aan het begin van het voorbereiden van het resterende land om de tweede fase te beginnen.

Ik presenteer enkele video’s en een verslag van het uitgevoerde werk:
In de eerste video laat ik je zien hoe de aarde er vroeger uitzag. U zult beseffen, hoe aangetast het was door ‘maraboe’ (een agressieve, schadelijke struik die landbouwteelt verhindert).
Toegang tot deze plek was erg moeilijk (video # 1).
Dan zie je het werk van opruimen, het gebied schoonmaken, het land voorbereiden en zaaien. Ook de hele procedure om de plantage te behouden tot de oogst (video’s # 2 tot 6 + foto’s van de uiteindelijke oogst van maïs en watermeloen).
Ik wil benadrukken dat het hele gebied waar de oogst al is afgelopen, al is voorbereid en klaar voor het zaaien van bonen en tomaten in de komende maand (video 8 en 9).
Op dit moment ben ik bezig met de realisatie van de tweede fase. Deze fase wordt nog moeilijker omdat er verschillende deelprogramma’s in zitten: glastuinen, bloementeelt en enting van fruitbomen: mango, avocado, guayaba. Hiervoor wordt 14 ha uitgetrokken.
Momenteel ben ik begonnen met het voorbereiden van het land voor de tweede fase en werken we aan het opruimen en ploegen van het land.
Ik ben ervan overtuigd dat we in gezinsvereniging en onder Gods zegen dit grote doel zullen bereiken.
Tot slot wil ik mijn dank uitspreken aan al die mensen die hebben bijgedragen aan het mogelijk maken van mijn agroforestry-project, mijn droom. Ik dank ook de coördinatie van de EoC in Cuba, waarvan de leden op de hoogte waren van elke uitdaging en elk obstakel dat zich heeft voorgedaan. Ik bedank ook al die mensen die me vrijwillig steunden vanuit andere landen met hun donaties.
Allemaal bedankt, broeders. Ik vraag de Maagd Maria om je te beschermen met haar mantel om het doel van een echte EoC te bereiken en, samen met deze, menselijke ontwikkeling onder de zegen van God.
Heel erg bedankt,
Luis Iván Morgado Peña

Enkele gegevens uit de eerste oogst:
Pinda’s: 88 blikken van 400gr (35,2 kg).
Watermeloen: we hebben 1,8 ton verkocht aan de instelling “Acopio” (overheidsinstantie waaraan elke boer verplicht is een deel van de landbouwproductie te verkopen). Toen slaagden we erin om de rest (ongeveer 500 kg) te gaan verkopen aan het dichtstbijzijnde strand (ongeveer 50 km van het dorp).
Mais: de grond was besmet met een plaag en we hebben het kunnen stoppen, maar we hebben slechts een deel van de productie bespaard. De oogst is niet verkocht. Het werd achtergelaten als een reserve voor het fokken van kippen en konijnen.
Alle opbrengsten van de verkoop werden geïnvesteerd in de bouw van een huisje voor de opslag van gereedschappen en werktuigen. We hebben al toestemming gekregen van het stedenbouwkundig bureau.

Voorbereiding voor het volgende projectdeel:
We hebben ongeveer 4 ha voorbereid voor het zaaien van bonen.
We bereiden een gebied van ongeveer 2 ha voor op het zaaien van rijst: een oogst van 2,5 of 3 ton per ha wordt verwacht.
Rijst en bonen zijn bestemd voor het voedsel van onze gezinnen.
We wachten op de komst van mango-, avocado- en guayaba-zaailingen voor beplanting.
We hebben de draad gevonden om de elektrische afrastering met batterij te bouwen en zo het grondstuk te beschermen tegen dieren. Er komen twee draden: één op 1 meter hoogte voor grote dieren (koe, paard, enz.) En één op ongeveer 30-40 cm boven de grond voor kleine dieren (geiten, schapen, enz.).