3. YANISEL, TALLER DE ROSARIOS, GUAIBAIRO

Rozenkransen

Ondernemer: Yanisel
Onderneming: Rozenkransen en andere religieuze objecten
Plaats: Guabairo bij Cienfuegos

Over dit bedrijf heb ik al eerder geschreven. Hier het vervolg

De kleine rozenkransfabriek (Taller de Rosarios) in Cienfuegos is al zo ver dat ze werk kan bieden aan 8 gezinnen !!!
Elk gezin verdient afhankelijk van de productie. Ze ontvangen het materiaal en moeten de volledige rozenkrans of het decennium rijgen bouwen. Voor elke gemaakte rozenkrans krijgen ze een bedrag.

Drie zeer belangrijke feiten:

1. Een meisje dat een hersentumor heeft, kon geen baan vinden en pater Marcelo gaf haar de mogelijkheid om rozenkransen te maken tijdens de periodes van haar genezing. Ze heeft dus een inkomen om van te leven.

2. Een alleenstaande moeder met een 7-jarig meisje werkte in een privérestaurant en verdiende 45 euro per maand en werkte meer dan 12 uur per dag. Ze was ziek en moest nog steeds werken omdat ze geen andere bron van inkomsten had voor haar en haar dochter. Bovendien kon zij nooit voor het kind zorgen en haar naar school brengen.
Ook zij begon rozenkransen te maken. Thuiswerkend en slechts 7-8 uur per dag, verdient ze ongeveer 70 euro per maand.
Na een paar dagen slaagde ze erin om beter voor haar en voor haar dochters gezondheid te zorgen, zelf het huis te schilderen en hun leven te verbeteren.

3. Een vrouw heeft 3 kinderen. Een van hen zit in de gevangenis. De man werkt in het veld en krijgt 8 euro per maand. Ze werkt als schoonmaakster op een school en krijgt 9 euro. Met 17 euro per maand moeten ze naast het onderhouden van het gezin ook eten en kleding voor haar zoon naar de gevangenis brengen.
Ook zij is met de rozenkransen gaan werken en krijgt ongeveer 40 euro per maand. Dus dit gezin begon meer voedsel te kopen voor het hele gezin, inclusief voor hun zoon in de gevangenis.

Een mooie ervaring tijdens Covid-19 is gemaakt door Yanisel, de manager van de fabriek. Van de staat moesten ze de productie stopzetten. Zo hadden ze ook geen geld meer om de arbeiders te betalen.
Yanisel verzamelde wat vrienden en liep een aantal kilometers naar een rivier om te vissen. Met handgemaakt en oud gereedschap slaagden ze er keer op keer in om goed te vissen.
Daarna keerden ze terug naar het dorp, maakten de vis schoon, bereiden deze en verdeelden ze onder de meest behoeftige gezinnen die thuis geen eten hadden.

Dankzij de hulp van de ‘Economie van Gemeenschap’ via AMU kregen we gedurende 5 maanden hulp voor het salaris van de 8 gezinnen. Nu hebben ze de productie hervat, maar ze hebben de producten nog niet kunnen verkopen omdat het nog niet mogelijk is om te reizen naar de steden waar rozenkransen worden verkocht.

1!

Antonio