4. ARNALDO, ESMERALDA

Arnaldo, Esmeralda

Dit is een ander project dat al lang gaande is.
Het begon al met Luis Fernando Velez. (Focolarino, tot enkele jaren terug, was hij de verantwoordelijke voor Economie van Gemeenschap op Cuba)
Arnaldo woont in Esmeralda (provincie Camagüey).
Hij heeft een vracht-driewieler gebouwd, aangedreven door een buitenbordmotor. (zie foto’s) Hiermee heeft hij allerlei transport-klussen gedaan, bijvoorbeeld de geoogste kolen van het veld halen voor de boeren. Zo kon hij wat geld verdienen. Echter, dit vrachtwagentje ging stuk en reserveonderdelen kon hij maandenlang nergens krijgen in het hele land.

Hij begon met varkens fokken en verkopen. De opbrengst deelde hij niet alleen met zijn directe familie maar ook met andere arme gezinnen uit de dorp. Ook kon hij wat geld opzij zetten voor de benodigde onderdelen van zijn voertuig. Helaas kreeg zijn laatste zeug een ziekte en deze moest geslacht worden.

Wij, van de Economie van Gemeenschap (met het geld vanuit Nederland) hebben hem aan nieuwe biggen geholpen en deze zijn nu al flink gegroeid. Nu kan hij weer de voedseltekorten aanvullen in zijn omgeving.
Zijn prachtige houding tijdens de huidige Covid-crisis is een voorbeeld voor anderen.
De voedselcrisis duurt voort en zelfs nog erger dan in het begin van het Corona-tijdperk.

Hoewel hun dorp niet aan zee ligt (52 km van de kust), gaan ze op zijn initiatief met zekere regelmaat vissen. Met bevriende mannen bivakkeren ze bij de zee in een tent. De vangst verkopen ze niet verkopen maar verdelen deze onder families die honger lijden. Ze geven zelfs vis aan behoeftige families uit de stad Florida, hoewel deze 50 km van Esmeralda ligt.

Met mijn eenheid,

Antonio