Geschiedenis en landen

Geschiedenis en landen

Geschiedenis


Stichting Hongarije is in 1992 opgericht in Gouda door een Nederlands-Hongaarse groep. De oprichters hadden al sinds 1978 geregeld contacten met de landen achter het ijzeren gordijn. Vanaf 1985 zijn er geregeld goederen daar naar toegestuurd en in 1990 zijn ze meteen na de opstand naar Roemenië toegegaan met een lading medicijnen.

Sinds 1992 opereert de Stichting onder zijn eigen naam.
En het afgelopen 20 jaar zijn er een groot aantal projecten in 10 landen gerealiseerd.
Naast de directe hulp aan de allerarmsten, heeft de Stichting Hongarije vele cursussen op hert gebied van de Maatschappelijke Transformatie (MATRA) gegeven of gefinancierd.
Een speerpunt is het bevorderen van het plaatselijke ondernemerschap. In dat kader zijn er in diverse landen cursussen gegeven en bedrijven opgezet. Reeds (mede)beheert de Stichting 2 bedrijven in Roemenië. Op Cuba zijn er diverse landbouwbedrijven opgezet en bestaande bedrijven uitgebreid.
 

 

Landen

Het is lang niet alleen bij Hongarije gebleven, de activiteiten hebben zich uitgebreid in een groot aantal landen, waarmee nog steeds actieve contacten worden onderhouden. Armenië, Bulgarije, Estland, Hongarije, Litouwen, Oekraïne, Polen, Roemenië, Slowakije en Turkije. Ook zijn er samenwerkingscontracten in Duitsland en Italië. Sinds twee jaar is Cuba ook hierbij. Sinds begin 2013 ondersteunen wij financieel de activiteiten van een Katholieke Parochie in Mexico stad. De “Onze Lieve Vrouw van Troost” kerk in de stadsdeel Alamos.